Met je baby op zonvakantie: Paklijst!

Elin is ondertussen bijna 6 maanden en nu, dankzij ons werk voor Tui, al voor de tweede keer op zonvakantie! Afgelopen week hebben we doorgebracht op het Canarische Eiland “La Palma”.

Nu vind je online een hele hoop ‘paklijsten’ voor je eerste vakantie met baby maar ik begrijp best dat die paklijsten wat overweldigend kunnen zijn. Op dit soort paklijsten lijkt het vaak alsof je je hele inboedel moet meenemen terwijl ik van mening ben dat het allemaal wel een beetje minder kan!

In dit artikel loop ik samen met je de inhoud van mijn koffer door. Dit zijn de spullen die ik voor Elin heb ingepakt en om het makkelijk te maken zal ik je ook meteen laten weten waarom ik ze heb gepakt én waar ik ze uiteindelijk voor heb gebruikt.

* De reizen die we gemaakt hebben waren met het vliegtuig en in een hotel. Mocht je op auto vakantie gaan of gaan camperen, houd er dan rekening mee dat deze lijst voor die vakanties wellicht niet compleet is!

Advertenties

Kleding
Deze ligt het meest voor de hand. Ik ga je niet vertellen hoeveel rompers, broeken en shirtjes je mee moet nemen want dat is helemaal afhankelijk van de locatie en van je baby. Stel jezelf de volgende vragen:
– Wat is de temperatuur op bestemming zowel overdag als ‘s avonds?
Op Bonaire was het zo warm dat Elin overdag aan het zwembad voornamelijk in haar luier lag. Ik had 2 rompers mee in hemd vorm voor de nacht maar verder heeft ze geen romper aangehad.
Op La Palma koelt het ‘s avonds af en kan het ook ‘s morgens nog fris zijn. Daarom had ik meerdere lange mouwen rompers mee en meerdere vestjes.

– Wat en hoé eet mijn baby?
Op Bonaire at Elin nog geen vast voedsel en spugen deed ze nauwelijks. De setjes die ik voor haar mee had konden dus makkelijk meerdere keren aan. Tijdens onze laatste trip at Elin regelmatig een broodje of wat fruit. De outfit die ze die dag droeg kon met een gerust hart de wastas in haha.

– Heb ik dit écht allemaal nodig?
De spullen van Elin gaan grotendeels bij mij in de koffer wat betekent dat ik wat minder ruimte heb dan ik gewend was. Hoe fantastisch die lieve kleine baby kleertjes ook zijn, ik wil er zelf ook graag leuk bijlopen! Mijn advies? Vul een reisflesje met handwasmiddel en gooi deze in je koffer. Mochten de spuitluiers die 3 rompers die je mee had dan toch doen laten sneuvelen, dan kan je altijd even poetsen in een emmertje sop!

Uiteindelijk is er 1 ding het aller belangrijkste: die verschrikkelijk schattige badpakjes en zwembroeken! Ik had er een stuk of 5 mee haha!

Zonbescherming
Zonbescherming voor jezelf is al van belang, laat staan voor dat teren huidje van je baby. Denk hierbij aan:
– Zonnebrand (ik nam twee verschillende merken mee voor het geval ze niet goed zou reageren op een van de twee)
– Zonnehoedjes (het liefst met touwtjes want dat blijft lekker goed zitten)
– UV-badpak

Dat UV-badpak is een mooie uitvinding maar ik vond het wel verschrikkelijk om aan en uit te krijgen bij dat plakkende lijfje. Uiteindelijk heb ik gekozen om haar flink in te smeren voor het zwemmen, haar hoedje op te doen en een stukje zwembad uit te zoeken in de schaduw.

Zwembandjes
Ik ben gek op zwemmen en we proberen Elin ook veel in contact te brengen met water zodat het voor haar ook een groot plezier wordt! Dit alles wil je natuurlijk wel zo veilig mogelijk.

Als baby’tjes nog jong zijn is de keus wat betreft zwembandjes nog wat beperkt. De zwemband die ik vond heeft een extra ring aan de binnenkant waardoor we hem met 3 maanden al gebruikt hebben. We zette Elin in de band en legde haar met haar armpjes over de voorkant heen waardoor ze op haar buikje leunde. Nu, 3 maanden later zit ze heerlijk in de band. De band vind je hier!

Advertenties

Hand- en hydrofieldoeken
Na het zwemmen moet je je baby natuurlijk lekker afdrogen. Op veel vakanties krijg je vaak badhanddoeken van het hotel maar deze zijn nog al groot. Daarom nemen wij altijd zelf een baby handdoekje mee met zo’n capuchon.

Naast een handdoek zweer ik ook bij die grote hydrofieldoeken. Deze drogen ook goed af en ze zijn niet zo warm. Ik wikkelde haar vaak na het zwemmen in zo’n doek in plaats van de hele tijd dat hijsen in die kleertjes. Daarnaast kan je die doeken super klein oprollen en nemen ze dus bijna geen ruimte in in je koffer!

(Zwem)luiers
Je kunt niet zonder maar wat nemen al die luiers een ruimte in… voor een weekje red je het met een klein pak maar voor twee weken ben je de helft van de koffer kwijt!

Daarom kozen wij ervoor om een paar luiers mee te nemen (voldoende voor de eerste twee dagen, zodat je de tijd hebt om een supermarkt te vinden) en de rest te kopen in de supermarkt op vakantie. Je bent misschien niet zo goedkoop uit als dat je de luiers hier in de korting zou kopen maar dat is het wat mij betreft dubbel en dwars waard!

Wat betreft zwemluiers kwamen Lars en ik er achter dat je deze prima vaker dan 1 keer kunt gebruiken. De kans dat je baby precies poept tijdens het zwemmen is maar klein en tegen plasjes is een zwemluier toch niet bestand. Wij lieten de luiers gewoon in de zon drogen en gebruikte ze opnieuw. Je hebt er daardoor én minder nodig én het is beter voor het millieu!

Voeding, flesjes en slabbetjes
Tijdens onze eerste reis met Elin was het vrij makkelijk, toen dronk ze alleen nog borstvoeding. Ik zorgde dat ik mijn kolf, een flesje en wat bewaarzakjes mee had zodat ik ook op vakantie af en toe een drankje kon doen. Meer had ik niet nodig!

Ondertussen eet en drinkt Elin ook vast voedsel. Daardoor moest er dit keer iets meer mee. Slabbetjes, theezakjes met fruitthee zonder cafeïne. Bordjes en bestek heb ik overigens niet meegenomen. Dat hebben ze overal wel!

Advertenties

Slaapzak
Onze kleine meid slaapt thuis heerlijk in een slaapzak dus ook deze moest mee op vakantie. Wel moet je even goed nagaan hoe de temperatuur op de kamer zal zijn. Hou jij ervan om de airco aan te zetten (en nee natuurlijk niet rechtsstreeks op je kind maar ik kan het me voorstellen!)? Of vind jij het prima om in een warm vakantieland lekker rozig in de hitte te slapen? Dit bepaalt of je het beste kunt kiezen voor een slaapzak met lange of korte mouwen, en hoe dik de slaapzak zal moeten zijn.

Opladers
Zo iets wat je misschien vergeet: Opladers! De babyfoon, het kolf apparaat, de kinderwagen. Steeds meer apparaten worden draadloos en hebben daardoor zo nu en dan de oplader nodig. Hartstikke vervelend als je die vergeet dus ga even goed na, welke snoertjes moeten er mee in de koffer!

Speelgoed
Speelgoed voor je kindje is hartstikke leuk maar ook hierin ben ik van mening: less is more! Je kindje gaat zoveel nieuwe dingen ontdekken op vakantie, een leuk speeltje voor in het zwembad en de lievelingsknuffel bieden waarschijnlijk meer dan voldoende vermaak. Uiteindelijk is de autosteutel van de huurauto of de servet bij het avondeten toch veel interessanter haha.

Handbagage
Ik kan me goed voorstellen dat je koffer (en je hoofd) zo ondertussen wel volzitten maar we zijn er nog niet! Als je comfortabel met je baby op reis wilt is een goede voorbereiding van je handbagage essentieel.

– Luiertas
Deze is gevuld zoals gewoonlijk. Zorg dat je zowel een setje extra kleding voor koud als warm weer bij je hebt. De temperatuur in het vliegtuig kan erg verschillen. Elin heeft de laatste vliegreis heen in haar romper doorgebracht terwijl ze op de terugweg dik ingepakt met lange broek en trui aan is gevlogen.

– Een extra shirt voor jou en je partner
Kindjes willen nog wel eens last hebben van reisziekte. Misschien wordt je baby wat misselijk tijdens het vliegen en dat gaat vaak gepaard met… spuug! Wel zo lekker als je zelf niet nog uren in een zuur t-shirt hoeft rond te lopen.

– Plastic zakjes
Stop ook een paar lege plastictasjes in je luiertas. Die spuugincidentjes zijn natuurlijk te overzien maar de natte kleertjes of doorgelekte rompers wil je niet zomaar in je tas stoppen. Wel zo lekker als je de rommel los van je schone bagage kunt vervoeren.

– Speelgoed
Vaak ben je al snel een paar uur in de lucht en is vermaak voor je baby geen overbodige luxe. Zorg dat je iets meeneemt voor je baby waarvan je weet dat hij of zij er niet snel op raakt uitgekeken.

Extra tip! Ik vond bij de Kruidvat deze ringen. Hiermee kun je een lange slinger maken waar je vervolgens het speelgoed aan bevestigt. Zo voorkom je dat je de meneer 3 rijen achter je moet vragen of je de rammelaar terug mag. De ringen zelf vindt onze baby trouwens ook rete interessant!

– Draagzak
Zeker als je baby’tje nog wat kleiner is is het heel fijn om je eigen kinderwagen mee te nemen op vakantie. De voorwaarden hiervoor kun je checken bij je reisorganisatie. Ook weet je van te voren nooit of je je wagen helemaal mee kunt nemen tot aan het vliegtuig. Soms mag je hem afgeven bij de gate maar in sommige vallen moet hij al worden ingecheckt tijdens het afgeven van de koffers. Daarnaast blijft het een feit dat, wanneer het vliegtuig geland is, je de wagen altijd zult moeten ophalen bij de bagageband en dus ook op dat moment geen beschikking hebt over de kinderwagen.

Voor dat soort moment is er; de draagzak!

De draagzak zorgt ervoor dat je je handen vrij hebt en je baby comfortabel kan vervoeren. Daarnaast is het niet alleen op het vliegveld een absolute must, ook op vakantie zelf is het heel fijn om er eentje bij je te hebben! Het is niet altijd mogelijk om de mooiste plekjes te bezoeken met een kinderwagen en dan is dit dé oplossing!

– Sjaal
Misschien wat vreemd, je gaat op vakantie naar een land waar het hopelijk heerlijk weer is en ik raad je aan om een sjaal om te doen. Het hoeft absoluut geen dikke te zijn maar een sjaal is zo multifunctioneel! Als dekentje, als ondersteuning van je arm tijdens het voeden of slapen, als kussen. Het kost je 0 moeite om hem te dragen en je hebt er tijdens de vlucht zoveel plezier van!


Ik zal, net als op vakantie zelf, in deze blog vast nog wel wat vergeten zijn. Onthoud maar dat baby’s overal geboren worden en dat mócht je iets vergeten zijn, je het op vakantie vast kunt kopen. Maak je vooral niet te druk en ga genieten van de eerste reis met je kleintje! Het is zo magisch om jouw minimens te zien genieten in de zon ☀️ !

Fijne vakantie!

11 reacties op “Met je baby op zonvakantie: Paklijst!”

  1. Hoi Dee, hoe hebben jullie je wandelwagen vervoerd? Hebben jullie hem zo afgegeven bij het inchecken van de bagage of in een zak?

    • Hi Joyce! Wij hebben hem zo afgegeven en hij ziet er nog goed uit. Mocht je je hier druk om maken, dan is het misschien wel handig om hem te verpakken inderdaad!

  2. Wat heerlijk weer zo’n verhaal. Ik kijk trouwens beide je insta en vlogs. Dus er zijn er die beide kijken😉(dit naar aanleiding wat je in de vlogs zei over het laten weten en of linkjes naar insta of vlog handig zijn.. En krijg melding als je iets geplaatst hebt.😁 En op zondag in bed met croissantjes jam enz jou vlog kijken. Heerlijk. Knuf🥰

  3. Nog een aanvullende tip. Wij hebben 2 wasbare zwemluiers. Ideaal! Scheelt veel ruimte en heeft je baby gepoept dan spoel je hem uit en kun je hem daarna weer gebruiken. (Is overigens nog nooit gebeurd, terwijl ik elke week ga babyzwemmen)
    Je hebt wasbare zwemluiers die je op maat kan instellen met drukkerijen, dus ook lekker lang te gebruiken en ideaal voor op vakantie 🥰

Geef een reactie