6 stappen voor het succesvol verkopen van je huis

Afgelopen week was het zo ver, de verkoop van ons huis. Binnen een dag stonden de twee dagen die we hadden gepland voor de bezichtigingen vol. Vervolgens waren deze dagen nog niet voorbij of de biedingen stroomde binnen! We kunnen wel stellen dat, zeker nu de huizenmarkt veel veranderingen doormaakt, dit een droomverkoop is geweest!

Tijdens dit hele verkooproces vielen mij een aantal dingen op. Dingen waar je ‘punten’ mee kunt scoren bij de kopers! Dus, mocht jij je huis willen verkopen… Let dan even op!

Advertenties

Stap 1: Funda foto’s

De foto’s op Funda zijn het eerste visite kaartje van je huis. In mijn ogen zijn de foto’s belangrijker dan de bezichtiging van je huis omdat men de foto’s eindeloos kan bekijken en analyseren.

  • Zorg voor lege ruimtes. Het is misschien ongezellig maar het geeft de potentiele koper wel de ruimte om eigen invulling te geven aan jouw huis. Haal dus zoveel mogelijk prullaria, onnodige meubels en persoonlijke items weg.
  • Alle muren wit! Ook hierin maak je het de koper makkelijker door hem een ‘leeg canvas’ te geven. Hoewel die blauwe muur in de woonkamer een goed idee leek is het misschien niet helemaal de smaak van de gene die er misschien zo wel duizenden euro’s voor gaat betalen!
  • Probeer de volgorde van de foto’s zo logisch mogelijk te maken. Zo is het voor de koper makkelijker om een gevoel bij de indeling van het huis te krijgen.

Stap 2: Meekijken met de makelaar

In veel gevallen schakel je bij de verkoop van je woning een makelaar in.
In ons geval bespraken we met hem een ‘start fee’ (voor de moeite, ook als de woning niet verkocht raakt) en een percentage wanneer de woning wel verkocht wordt. Daarnaast vind je op Funda recenties over makelaars dus mocht je nog een keuze moeten maken, even checken!

Hoewel je er vanuit mag gaan dat je een echte professional in de arm neemt is er niemand die jouw huis zo goed kent als jijzelf. Zorg dus dat je met het kiezen van de foto’s maar ook met het schrijven van de verkooptekst actief betrokken bent! Wat zijn de grote pluspunten van het huis? Denk daarbij bijvoorbeeld aan de apparatuur in de keuken, luxe inbouwspots of de gunstige ligging van het huis.

Stap 3: Lijstjes invullen

Naast het voorbereiden van de advertentie en het aan kant maken van je huis moet je ook een hoop informatie afgeven bij de makelaar over je huis. Hoe is het geïsoleerd? Wat voor soort verwarming heeft het huis? Is de CV ketel goed onderhouden? Daarnaast moet je de zogenoemde ‘lijst van zaken’ invullen.

Op deze lijst van zaken geef je aan welke zaken achterblijven in het huis, welke zaken mee gaan maar ook welke eventueel kunnen worden overgenomen door de koper. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen, lampen of een kastenwand. Belangrijk om hier goed over na te denken omdat dit onderdeel kan worden van de onderhandeling als het op een verkoop aankomt. Zo kan de koper in het voorstel meenemen dat het een bepaald bedrag biedt maar dat alle zaken die ter overname worden aangeboden daarbij inbegrepen zijn.

Het is dus van belang dat je deze lijst secuur invult. Denk goed na en bied geen zaken ter overname aan waar je over twijfelt.

Advertenties

Stap 4: Tactisch plannen

De huizenmarkt is misschien niet meer zo oververhit als een jaar geleden maar woningen worden er zeker nog verkocht. Voor de verkoop kan plaatsvinden zullen er eerst bezichtigingen moeten worden gepland.

Nou heb je het niet altijd voor het zeggen maar overleg met de makelaar of het mogelijk is om 2 of 3 dagen achter elkaar te blocken om daarbinnen de bezichtigingen te plannen. Je wil je huis natuurlijk tot in de puntjes aan kant maken en door de bezichtigingen achter elkaar te plannen hoef je niet keer op keer opnieuw op te ruimen.

Wij kozen er voor om tijdens de twee bezichtigingsdagen even ergens anders te slapen. Zo bleef het huis netjes en hoefde we niets achter onze 🍑 op te ruimen!


Stap 5: De bezichtigingen

Tijdens de bezichtiging is het natuurlijk hartstikke belangrijk wat voor gevoel de mensen krijgen die jouw huis binnenkomen. Mocht je een huis verkopen dat helemaal verbouwd moet worden, dan is dit misschien niet zo relevant maar in ieder ander geval is er in mijn ogen 1 ding heel belangrijk: zorg dat alles schoon is!

Overal de stofdoek overheen, zorgen dat je ramen schoon zijn, zet een verse bos bloemen op tafel en spuit een interieur parfum door het huis. Dat doet een hoop goeds. Zorg daarnaast net als bij het maken van de foto’s dat je huis niet te vol is maar geef mensen de ruimte om zelf invulling te kunnen geven aan de kamers.

Stap 6: Verkopen maar!

Hopelijk leveren de bezichtigingen ook daadwerkelijk biedingen op! Tijdens deze periode van het verkoopproces zul je merken dat het om veel meer gaat dat enkel de hoogte van het bod. Informeer of laat je informeren over termen als ‘onder voorbehoud van financiering’ en houd rekening met bijvoorbeeld de oplever termijn. Dit soort factoren kunnen allemaal meespelen met het accepteren van het juiste bod!

TIP: Het is wellicht wat ongebruikelijk maar ik vond het ontzettend leuk om de mensen die ons huis hebben gekocht te leren kennen. Zij stonden hier ook voor open en samen met de makelaar hebben we aan onze keukentafel de koopovereenkomst getekend. We hebben de kopers meer verteld over het huis, de buurt en alle apparaten (zoals keukenapparatuur, de deurbel, electrische dakramen etc). Ik vond het ontzettend leuk om te zien wie er in het huis gaat wonen waar wij de laatste jaren met zoveel liefde en plezier hebben gewoond.

Het verkopen van je huis is een spannend proces maar met de juiste voorbereiding en inspanning heb je zelf al een hoop in de hand!

3 reacties op “6 stappen voor het succesvol verkopen van je huis”

  1. Klinkt allemaal leuk maar ons huis staat al sinds december te koop en we hebben maar 2 bezichtigingen gehad. Heb alle stappen hierboven doorlopen en doe echt m’n stinkende best. Van de 2 bezichtigingen ook 2x een bod gehad. Maar beide partijen hebben teruggetrokken omdat ze het uiteindelijk toch niet konden betalen. Onze makelaar hebben we echt wel een klik mee alleen is het maar een kleine speler op de markt. Wij zitten inmiddels met de handen in het haar.

    • Ah wat mega vervelend Ashley. Ja soms heb je het inderdaad niet in de hand. Veel succes en hopelijk vinden jullie snel de juiste koper voor jullie huis!

  2. Wat leuk dat je dit doet Dee! 😊Wij hebben inmiddels een aantal aankoop en verkopen achter de rug en herken het allemaal wat je zegt. Momenteel ook huizen aan het bezichtigen en toch verbaas ik me er dan weer over hoe nonchalant anderen er mee om gaan qua hoe ze het huis presenteren. 🤣 Fijn dat jullie harde werk zich heeft uitbetaald in een goede/fijne verkoop! Liefs Marjolein (@twentytoesnl)

Geef een reactie