Bevallen met een fotograaf

Wanneer je je aan het voorbereiden bent op je bevalling worden je aardig wat vragen gesteld. De ene vraag vraagt wellicht wat meer tijd om te overdenken dan de andere vraag.

“Wil je je bevalling vastleggen?” is er zo een.

Om je misschien een beetje te kunnen helpen met het antwoord op die vraag wil ik graag mijn ervaring met je delen. Want als je het mij vraagt moet iedere vrouw haar bevalling laten vastleggen!

Laat ik beginnen met het feit dat de keuze voor mij misschien wat makkelijker was omdat mijn beste vriendin, Demi, fotograaf is. Nog voor ik überhaupt zwanger was bespraken wij al hoe het zou zijn als zij mijn bevalling zou vastleggen.

Bevallen was voor mij iets wat ik samen met Lars wilde doen. Ik wilde er verder zo min mogelijk mensen bij. Aan de andere kant had ik online en om mij heen wel begrepen dat het voor de verwerking van je bevalling achteraf fijn kan zijn om beeldmateriaal te hebben.

Na een beetje wikken en wegen hakten Lars en ik samen de knoop door: Zodra de bevalling begint vragen we Demi om onze kant op te komen. Mocht ik het dan toch ongemakkelijk vinden of mochten er andere bezwaren zijn, dan vragen we haar gewoon om weer weg te gaan. Dit bespraken Demi en ik ook regelmatig samen waardoor die drempel ook laag bleef. Het belangrijkste was tenslotte dat ik positief zou terugkijken op mijn bevalling, met of zonder foto’s.

Op de avond van 10 september begon het bij mij te rommelen. Nou rommelde het al weken dus ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat bovenstaande Whatsappjes aan het begin zouden staan van mijn bevalling. Demi was ingelicht en stond paraat, dat gaf me rust.

Aangezien mijn bevalling zo’n 18 uur heeft geduurd en de ontsluiting de eerste 10 uur maar ongeveer 2 centimeter is opgeschoten was ik erg blij dat Demi nog even is gaan slapen voor ze onze kant op kwam.

In de tussentijd was bij mij de boel wel flink bezig daar beneden. Vanaf een uur of 2 ‘s nachts heb ik mijn ogen dan ook nauwelijks meer open gehad. Ik zat in een welbekende “bubbel”. Fully focused en geen idee hoe laat het was kreeg ik niks meer mee van mijn omgeving.

Zonder op de conclusie van dit verhaal vooruit te lopen kan ik je wel vertellen dat de foto’s die Lars die nacht heeft gemaakt net zo waardevol voor me zijn als de proffesionele foto’s van Demi. Ze brengen me terug naar het moment. Zonder deze foto was dat stukje van de bevalling waarschijnlijk niet blijven hangen terwijl ik er toch aardig wat uurtjes zo heb bijgezeten op die gymbal haha!

Om half 11 ‘s morgens was ik gesloopt. Ik kon de pijn niet meer dragen en besloot naar het ziekenhuis te gaan voor een ruggenprik. In mijn bevalplan had ik aangegeven dat er een fotograaf aanwezig zou zijn. Dit was geen probleem zolang ze maar niet in de weg zou staan.

10 minuten nadat wij aankwamen in het ziekenhuis was ook Demi daar.

Al had de hele kamer volgestaan met mensen, ik zou het niet door hebben gehad. De camera heb ik niet eens opgemerkt. Toen de ruggenprik zijn werk deed was het eigenlijk wel gezellig, bevallen met mijn beste vriendin erbij.

Het voordeel van een fotograaf bij je bevalling is uiteraard de kwaliteit van de foto’s maar misschien nog wel belangrijker vinden Lars en ik het heel fijn dat we deze fantastische gebeurtenis met iemand kunnen bespreken! Demi was erbij en heeft het samen met ons beleefd. Het is heel bijzonder dat zij dit vanaf de zijlijn heeft meegemaakt. Het is in mijn ogen dan ook helemaal niet gek als je in plaats van een fotograaf iemand anders dichtbij vraagt om foto’s te maken van deze gebeurtenis.

Uiteraard kan ik me ook goed voorstellen dat iemand die foto’s maakt bij de bevalling niet voor iedereen passend is. Toch wil ik je op het hart drukken om je omgeving te vertellen dat foto’s gewenst zijn! Je partner, de verpleegkundige, de kraamhulp. Hoewel iedereen een taak heeft tijdens de bevalling is er vaak tijd zat om tussendoor wat foto’s te maken.

Deze gebeurtenis maak je maar 1 keer mee en geloof me, het is het begin van je grootste bezit!

Ten slotte kan je foto’s altijd verwijderen als je je er niet comfortabel bij voelt!

Ik droom nog wekelijks terug bij de foto’s en filmpjes op mijn telefoon. Dit was de mooiste dag van m’n leven en ik ben zo dankbaar dat ik ‘m toch nog een soort van kan herbeleven doordat het allemaal is vastgelegd.

Hoe denk jij over foto’s tijdens de bevalling?

10 reacties op “Bevallen met een fotograaf”

 1. Wat een super mooie foto’s! Dit moet inderdaad een dierbaar bezit zijn. Leuk om dit te lezen via een website! Ik ben al fan!

 2. Echt prachtige foto’s! En snap idd dat het super waardevol is om te hebben. Had ze ook graag willen hebben maar helaas is een geboortefotograaf niet voor iedere portemonnee weggelegd (wat logisch is aangezien een bevalling niet te plannen is ;))

 3. Wij hadden het geluk dat er een stagiair bij was, dit vonden wij prima. Het was een van haar eerste bevallingen, dus mocht alleen kijken. Zij heeft voor ons álles vastgelegd zodat wij ons konden focussen op de bevalling. Heel fijn!

 4. Bij ons heeft de verloskundige fotos gemaakt met de telefoon van mijn partner. Nadeel daarvan ondervond ik vrij snel. Mijn partner maakte de dagen erna natuurlijk ook fotos van de baby. Toen ik 4 dagen mn bevalling door de fotos op zijn telefoon scrollde stuitte ik dus op de fotos van mn bevalling. Die echt heftig waren om te zien omdat echt alles zichtbaar was. De baby die uit mij kwam, het bloed en de pijn op mijn gezicht. Ik zou dit niet meer op deze manier willen, dan maar een aparte camera of iets voor de fotos want in de kraamweek had ik nog veel pijn en veel te verwerken. Maar ik heb geen spijt dat ik de fotos heb, precies om die reden. Voor de verwerking.

 5. Mijn bevalling was heel heftig. Rugweeën van hier tot tokyo en precies zoals jij omschrijft, na de ruggenprik was het best gezellig. Gelukkig vroeg een van de verpleegsters of ze foto’s mocht maken met mijn telefoon. En dat vond ik zo fijn. Dit heeft mij mijn tijdsbesef terug gegeven en een beter beeld over hoe alles was verlopen. Ik mocht na 2 (eigenlijk 3) dagen uit het ziekenhuis. Funfact, onze dochters schelen 5 dagen. <3

 6. Lieve Dee,
  Zo mooi om jou verhaal te lezen over de bevalling van jullie prachtige dochter Elin.
  Zo veel liefde is er te zien op de foto’s.
  Jullie zijn een mooi gezin! Blijf wie je bent want je bent een mooi en lief mens!

 7. Zeker mee eens! Ik ben in het ziekenhuis bevallen met behoorlijk wat mensen. Een verpleegster was nieuw en was nog onder begeleiding waardoor er 1 iemand ‘vrij’ was om foto’s te maken. Mijn dochter is als sterrenkijker geboren waardoor de foto’s nog bijzonderder zijn! Zo blij met alle foto’s!

Geef een reactie