Als zwanger worden (of blijven) niet vanzelf gaat

Hoe zorg je ervoor dat je na 3 miskramen toch van een zwangerschap kunt genieten?

Het voelt ondertussen als een eeuwigheid geleden maar op de avond van 26 november 2020 spraken Lars en ik de woorden naar elkaar uit waar we nu allebei écht klaar voor waren: Wij willen een baby!

Een prachtige onschuldige gedachte. Alle ervaringen in het jaar erop lieten namelijk wel zien dat je iets heel erg graag kunt willen maar dat dat niet meteen betekent dat dat ook lukt.

De video waarin ik vertel over de miskramen heb ik opgenomen in november 2021. We zijn ondertussen ruim een jaar maar ook een goede zwangerschap verder! In september zijn wij ouders geworden van Elin. Op papier de perfecte zwangerschap met als kers op de taart een perfecte bevalling.

Op Instagram deelde ik de prachtige foto’s van mijn buik en op YouTube vertelde ik hoe ik ondanks de misselijkheid en de bandenpijn zo onwijs genoot van mijn veranderende lichaam. De miskramen en het verdriet van het jaar ervoor leken totaal verdwenen. En heel eerlijk? Dat waren ze eigenlijk ook een beetje.

Ik krijg regelmatig de vraag, zowel offline als online, hoe het mij lukte om ondanks de traumatische ervaringen op het gebied van zwangerschappen tóch zo te kunnen genieten van de zwangerschap die wel goed ging.

Na de eerste twee miskramen sprak ik een vrouw die mij vertelde over haar ervaringen. Lang verhaal kort vertelde ze me dat ze na alle vergelijkbare ellende die ze had meegemaakt altijd een bepaalde afstand hield tot haar dochter. Dat begon tijdens haar zwangerschap. Ze durfde zich niet teveel te hechten aan de baby in haar buik omdat ze bang was het wéér te verliezen. Jaren later had ze daar dus nog steeds last van!

Dit verhaal raakte me. Het zorgde ervoor dat ik bewust werd dat, hoe verweg dat ook nog was, zo’n positieve zwangerschapstest uiteindelijk natuurlijk uit kan lopen tot een zoon of dochter! Een klein mensje dat volledig afhankelijk is van jouw zorg.

Het was ondertussen het voorjaar van 2022 en ik was voor de vierde keer zwanger. Kotsmisselijk en 3 goede echo’s verder was er geen reden meer tot extra onzekerheid want dit was een zwangerschap zoals het hoort te zijn. Ik besloot daar rust in te zoeken. Nog nooit was ik zo ver gekomen als nu en het kleine meisje in mijn buik had niks te maken met de ellende van het jaar daarvoor. Zij verdient vanaf seconde 1 alle liefde die ik haar kan geven en dat begint voor mij terwijl ze nog in mijn buik zit.

Een goede 13 weken echo, de NIPT uitslag, de geslachtsecho… het waren keer op keer momenten die we gevierd hebben. Niet groot maar gewoon even samen stilstaan bij het geluk. Het is een bepaalde mindset die ervoor gezorgd heeft dat zwanger zijn weer leuk werd.

Hoe je zo’n mindset bereikt? Dat zal voor iedereen verschillen. Maar mocht je deze blog gevonden hebben omdat je hier naar opzoek bent, blijf zoeken! Ga praten met de mensen die je hierin kunnen helpen. Het is een verschrikkelijke cliché maar de tijd gaat zo snel en je bent simpelweg maar 9 maanden zwanger. Het is het begin van de liefde die je voor je kindje gaat voelen en ik ben ervan overtuigd dat je hiervan mag en misschien zelfs wel moet genieten. Uiteraard op je eigen manier.

4 reacties op “Als zwanger worden (of blijven) niet vanzelf gaat”

 1. Lieve Dee.

  Heel mooi . Ik lees graag meer. En vind het leuk om hele verhalen te lezen. “Lekker zo lang mogelijk” 🥰😉 “ik ken je al vanaf de “knol”periode, en ja kennen is een groot woord maar je snapt wat ik bedoel? 😉ik vind je met Lars zoveel .leuker mooier liever en echter🥰en dit bedoel ik totaal niet gemeen.😉. Ik kijk je vlogs graag. En misschien is dit een soort dagboek waar je misschien meer kan delen over je dag of iets? En kan je hier je ei kwijt..
  Ik vind dit in ieder geval wel erg leuk!!
  Ik hoop dat ik een reactie mag geven wanneer ik dat leuk vind. En van mij zal geen negatieve reactie komen.
  Ik ben trots op je. En vind het heel mooi. Om te zien hoe je het allemaal doet.!

  Liefs van mij. Uit Soest

  • Hee lieve Dee, ik wil je zeggen dat ik het zo onwijs knap vind hoe jij je door die miskramen heen hebt geworsteld❤️ Echtt, jouw emoties in de vlogs maken ze zo hartstikke mooi. Blijf zo alsjeblieft doorgaan!! Love youuu❤️
   Liefs Suuss

 2. Lieve Dee,

  Wat hebben wij hetzelfde jaar gehad. Wat ben ik blij dat het 2023 is aan 1 kant en aan de andere kant sluit het ook weer iets emotioneels af. Maart 2022 1ste miskraam met DEZELFDE OPERATIE, het zelfde bloedprikken alleen geëindigd met een baby naaldje, coronatijd, met slecht nieuws in je eentje, dezelfde slechte service bij bellen tot aan geen gynaecoloog bij het ontwaken omdat de dienst wisselde. Dus geen informatie, daarna meteen op vakantie, wachten, 2 weken hcg prikken en uiteindelijk een mist abortion met medicijnen. 2de miskraam augustus 1 week voor we op zomer vakantie vertrokken ook mist abortion met medicatie. Daarna op vakantie, alleen maar door werken bij beide. 3de miskraam afgelopen dec, uit zichzelf afgekomen, 2 dagen voor we naar london gingen op een romantische trip wat een hel werd omdat ik geen 10.000 stappen kon zetten. En alleen maar pijn had. Mijn leidinggevende heeft met vanaf dec ziek gemeld door zwangerschap en nu is het eind januari en ben ik nog thuis. Zo hopeloos.. wanneer eindigd dit gevoel. Wanneer lukt het ons.. wat een enorme herkenning. En dan moet je weten dat mijn vriend dit door gestuurd heeft naar me. Ik wil je bedanken dat je dit deelt.. wat kun je trots zijn op jezelf. Wat een stap! Hopelijk is 2023 een beter jaar voor ons. Heel veel liefde, geluk en gezondheid ♡Kim

 3. Hee dee!
  Wat een mooi verhaal.
  Ik ben nu voor de eerste keer zwanger 6+4 vandaag. En ik vind alles spannend. Maar het is ook zo mooi. Ik vind het zo leuk om naar jou leuke fotos en nu je website te kijken en lezen. Geeft een stukje rust.

  Groetjes Rianne

Geef een reactie